Svartbäcksmåla

I friluftsområdet Svartbäcksmåla nära Nybro hittar du ett utbud av leder som bjuder på både branter och sköna vyer, fart och stök, samt skönt lätt cykling. Området är stort, så även om det finns massor av leder och stigar här upplever du alltid stillheten i allt från luftig tallskog till gammal granskog lik den i John Bauers sagor.

Det finns gott om parkeringsplatser i Svartbäcksmåla och tack vare Nybro kommuns satsning på området samsas här ett flertal olika föreningar och utomhusaktiviteter. I direkt anslutning till lederna finns cykeltvätt, omklädningsrum, eldstäder, rastplatser, toaletter, utegym och en pumptrack att träna teknik i.

Lederna i Svartbäcksmåla underhålls av Nybro kommun, med hjälp av lokala föreningar.

Nyfiken på mer om Nybro med omgivningar inför ditt besök? Kika på Glasriket.se och Svartbacksmala.se

Kroken, Grön 4,7 km
Lättcyklad slinga som passar alla, men som också är kul att köra fort på. Få rötter och stenar i kombination med roliga små backar och en del snabba partier som bjuder in till cykling med skönt flyt på breda och snälla stigar.

Frugölsleden, Grön 7 km
Den perfekta uppvärmningen och en skön tur för dig som precis upptäckt möjligheterna med mountainbikecykling. Frugölsleden tar dig på grusvägar och breda stigar genom en stor del av Svartbäcksmåla aktivitetsområde. Här möter du vackra miljöer och hittar de bästa platserna för att ta en paus på eller få till energipåfyllning vid.

Backvarvet, Röd 2 km
Slinga som bjuder på klättring och utför. Backvarvet tar dig upp bakom pulkabacken och genom sköna skogspartier som bitvis är lite tekniskt utmanande. Här finns branter och partier med stenar och rötter, samt en skönt flowig avslutning på varvet. Ta gärna ett lugnt första varv, för att sedan kunna ta vara på ledens möjligheter till högre farter där det går på nästa varv.

Utmaningen, Blå 6 km
Utmaningen är en led som bjuder på både partier med riktigt skönt flyt där farten kan hållas genom kurvkombinationer och över krön, samtidigt som den allt eftersom övergår till att bli lite trängre och mer teknisk. Fast den är hela tiden väldigt underhållande. På flertalet ställen utmed leden kan du välja mellan lättare och svårare passager som sedan möts en bit senare, perfekt om ni är ett sällskap med olika mycket erfarenhet av stigcykling. Utmaningen är en led att utvecklas på och att växa med.

Årundan, Röd 2,2 km
Rolig och varierad slinga vars senare del bjuder på en hel del tekniska utmaningar. Ett spår för de vana cyklisterna. Första delen består av mjuka snabba partier över åsarna med en del tekniska svårigheter som rötter och tighta kurvor, samt branta backar. Andra delen, längs med ån, innehåller tuffare partier med mycket stenar och rötter.

Bäcken, Röd 5 km
Det här är en riktig pärla för dig som har cyklat på stigar ett tag och som törstar efter lite mer utmanande leder. Trailstigen består nästan uteslutande av naturliga stigar som knyts samman till en helhet som inte bara bjuder på härlig och utmanande cykling, utan även på undersköna miljöer i några av Svartbäcksmålas mest avlägsna hörn. Ta gärna det lite extra varligt första gången du är på leden och kliv hellre av och inspektera svåra passager innan du cyklar dem, det är mycket smartare än att chansa.

Teknikbana
I tallskogen mellan Pukevallen och Grönmovallen löper en 400 meter lång teknikbana. Naturen har fått bestämma banans sträckning och den knixar sig fram mellan träd, genom en sänka och runt några vindfällen. Längs leden finns även utmaningar i form av en trappa, en drop zone, en balansbräda och ett kyphinder för extra utmaningar. Läs mer här.

Flowtrail och Pumptrack
Sydöst om slalombacken återfinns en ny flowtrailbana.

Pumptrack-banan passar alla åldrar och är belyst. Läs mer här.