Snurrom och Skärgårdsparken

Snurrom är ett trevligt litet område som ligger i de norra delarna av Kalmar. Här har Friluftsfrämjandet Kalmar och Kalmar kommun utvecklat riktigt fin MTB-cykling på en relativt liten yta. Mycket av allt på en och samma plats skulle man kunna säga. Du hittar lätt hit med hjälp av kartan längst ner på denna sida. I direkt anslutning till Snurrom hittar du också populära Värsnäs med ett myller av stigar, badplats och elljusspår. Vandringsleden Kalmarsundsleden passerar också precis öster om området.

Skärgårdsparken ligger istället i de södra delarna av Kalmar, i anslutning till det populära friluftsområdet Stensö, med vattnet precis i söder och har Kalmar dämme som sin startplats. Här har under många år hållits MTB-lopp om somrarna och leden Hansabanan följer till stora delar den använda tävlingsbanan. Inom Skärgårdparken finns även KalmarDirten, en yta full av tuffa hopplinjer som nu nyligen även fått en häftig pumptrack!

Lederna i Snurrom underhålls av Friluftsfrämjandet Kalmar med stöttning från Kalmar kommun, medan kommunen själva ansvarar för Skärgårdsparkens leder.

Nyfiken på mer om Kalmar med omgivningar inför ditt besök? Kika på Kalmar.com

Hansabanan, Blå

Detta är en ganska lång och omväxlande led i Skärgårdsparken, baserad på den tävlingsbana som varit arena för många MTB-tävlingar. Leden delar i vissa partier sträckning med, eller går nära vandringsleden Kalmarsundsleden och/eller ridstigar i området. Det är med andra ord läge att du är beredd på att möta både vandrare och ryttare på leden. Överlag är leden av en blå svårighetsgrad, även om vissa kortare partier bjuder på extra utmaningar. Är du inte bekväm med dessa går det att gå en kort bit tills leden är lättare igen.

Sköna Dämmet, Grön

Med de mest lättcyklade stigarna runt trevliga Kalmar Dämme som bas kan du här ta en tur på leden Sköna Dämmet i Skärgårdsparken. Den är lättcyklad och tillgänglig för alla oavsett tidigare erfarenhet av att cykla MTB. Bitvis delar den sträckning med den längre Hansabanan och du ska även här förvänta dig att möta ryttare och vandrare i området.

Snurroms leder

Här snackar vi maximalt med cykling på en liten yta. Vissa delar är bestående av grävda leder, med hopp, träkonstruktioner och roliga utmaningar, medan andra är mer av vad naturen själv har valt att bjuda på. Oavsett vilket så är Snurrom en fin plats att cykla på både för relativa nybörjare och dig som ofta cyklar stigar. Kom hit och bekanta dig med Knyttestigen, Mullestigen, Mysleden, Strövarstigen och Teknikbanan. Mitt i Snurrom finns också en högt belägen eldstad, så ta gärna med dig nåt att grilla.