Målerås

Precis söder om infarten till Målerås hittar du leder som bjuder på en härligt svettig upplevelse. Här har du tre korta men intensiva leder att njuta av. Karaktären på dem är bäst att beskriva som teknisk XC, med andra ord ganska stökig och konditionskrävande cykling.

Tips! 300 meter väster om infarten till Målerås hittar du ner till badplatsen vid Långegöl, så ta med badkläder för ett besök där när du har cyklat klart. Vid badplatsen finns under badsäsongen också ombytesrum och en toalett.

Observera att markägaren undanber sig parkering direkt vid ledstarten, parkera därför i Målerås samhälle, enligt Google-kartan nedan. Det finns en skyltad cykelstig från samhället till ledstarten. Lederna i området underhålls av Målerås IF. Mer information om Glasbyn Målerås hittar du på deras hemsida, t.ex. tips på var du bor och äter under ditt besök.

Nyfiken på mer om Målerås och omgivningarna inför ditt besök? Kika på Glasriket.se

Lederna i Målerås ligger i Gråstensmon skapad av Inlandsisen när denna smälte bort, Isen lämnade stenblock efter sig, massor av såna. Under åren som har gått har dessa vittrat i olika omfattning och bidrar nu till utmaningen på lederna. I klarspråk betyder detta att det finns stenar, skärvor och flisor på lederna, så ta det lugnt, var lätt på hjulen och ha för all del gärna med dig vad du behöver för att laga en ev. punka så att du kan cykla många varv.

Gråstensböjen, Röd 3 km

Här går det uppför och utför i korta växlingar, blandat med mer och mindre tekniska passager. Leden beskrivs bäst som en relativt stökig och skönt utmanande XCO-led.

Lilla Röda, Röd 1,6 km

Denna led delar sträckning med första delen av den svarta leden vid namn Skärvet och tar sedan en egen lite lättare väg, för att på slutet använda en grusväg åter till ledstarten. Också här används skogens kullar och höjdskillnader effektivt för att skapa en underhållande och utmanande sträckning av XCO-karaktär.

Skärvet, Röd 2,6 km

Leden inleder med att dela sträckning med Lilla Röda, för att sedan välja en egen rutt åter till ledstarten. Här har ledbyggaren tagit i från tårna för att skapa en led som både utmanar konditionen och tekniken.