Kronoparken

Observera!
Under dagarna 26-27/7 kommer cykelområdet att vara platsen för orienteringstävlingen O-Ringen som detta år äger rum utmed Smålandskusten. Det är MTB-orientering som sker i området och det kommer att röra sig orienterare i hela området, på alla stigar och i alla riktningar under dessa dagar. Inför och under dagarna i fråga kommer också ett större antal markeringar, kontroller och skyltar gällande tävlingen att placeras ut i området. Området är inte avspärrat, men vill du cykla här dessa dagar ber vi dig göra det med ovanstående i åtanke.
Vill du ha mer information om O-ringen och dess tävling i området, ring 070-2182110. Tack för förståelse och visad hänsyn!


Helt i kanten av Oskarshamn, på den västra sidan av väg E22 hittar du friluftsområdet Kronoparken. Har har eldsjälarna från Oskarshamns Cykelklubb jobbat länge med att utveckla ett nät av stigar, varav en stor del nu har formerats till leder och skyltats som en del av Biking South East. Terrängen i området bjuder på omväxling och under ett varv på lederna kommer du att stöta på allt från rena klipphällar, till tekniska stigar, via öppna tallskogar och fuktiga lövskogspartier. Lite av det mesta och nåt av allt liksom.

Kronoparken är belägen söder om Oskarshamns sjukhus, och det är på sjukhusets parkering vi rekommenderar att du parkerar om du kommer hit med bil. Platser finns det gott om och avståndet till ledstarten är kort.

Lederna i Kronoparken underhålls av Oskarshamns CK med stöttning från Oskarshamns kommun.

Nyfiken på mer om Oskarshamn med omgivningar inför ditt besök? Kika på Oskarshamn.com

Blå Jungfrun, Blå 2 km

En lätt och omväxlande led som passar för de flesta och som är en perfekt uppvärmning vid ditt besök. Några kortare passager på grusväg i början, men sen tar stigar med skönt flyt över. Snabb och  skön cykling i torrt väder, men lite mer utmanande om rötterna och stenarna blir blöta.

Besväret, Röd 7 km

Detta är en led baserad på cykelklubbens favoritslinga sedan många år tillbaka. Den bjuder på partier med möjlighet till hög fart, tekniska knixiga passager och besvärligheter (därav namnet). Besväret är också namnet på en gammal stadsdel i Oskarshamn, full av tvära och snäva kurvor precis som leden. Här är dock kullerstenen utbytt mot rotmattor och stenkistor.

Döderhultarn, Röd 15 km

En för säsongen -22 helt ny led baserad på både gamla goa stigavsnitt och nyanlagda passager. Den har karaktären av en modern XC-led och bjuder på tekniska utmaningar som drop och partier som kräver övning för att ta sig igenom på bästa sätt. Precis som när lokalkändisen Döderhultarn täljde sina träfigurer i början av 1900-talet så krävs det här ett visst mått av finess för att hålla farten uppe i denna långa utmaning.