Karstorp

På friluftsområdet Karstorp i Västervik hittar du cykelleder som bjuder på både hastighet och tekniska utmaningar. Terrängen består av skog, berghällar, sluttningar och annat roligt för oss som cyklar. Vid ledernas start hittar du också en pumptrack att fila på tekniken i, så blir det både enklare och roligare ute på stigarna. Har du energi kvar efter cyklingen, ta en sväng om i OCR-banan (tuff hinderbana), utegymmet, löparslingorna och bollplanerna. Kort och gott sommarstaden Västerviks bästa stigcykling!

Vid ledernas start finns gott om parkeringsmöjligheter och faciliteter som underlättar för dig som cyklist. Väl på plats är det bara att välja vilken av lederna du vill börja med, eller om du ska värma upp lite i pumptracken först.

Lederna på Karstorp underhålls av Tjust Bike & Run med stöd av Västerviks kommun.

Nyfiken på mer om Västervik med omgivningar inför ditt besök? Kika på Vastervik.com

VO-Slingan, Röd 4,8 km

Detta är en klassisk slinga som cyklats MTB på sedan förra århundradet. Den bjuder på en skön blandning av stigar, hällar, uppför och nedför. Vissa partier är snabba, lätta och flowiga, medan andra är klurigare och betydligt mer tekniska.

Luddes Trail, Röd 13 km

Leden är till sin karaktär ganska lik klassikern VO-Slingan, men bjuder på mer av allt genom sin längre sträckning. Den har också några avsnitt där du kan välja svårighetsgrad genom att ta en lättare eller svårare passage. Kort beskriven en skön mix av det mesta och ett bra exempel på vad Västerviksterrängen har att erbjuda.

XCO-banorna

Detta är tre leder, eller banor, av tävlingskaraktär. Inom MTB-världen kör man på banor av detta slag i tävlingar bestående av flera varv, med totala tävlingstider på omkring två timmar (XCO) eller ca 20 minuter (XCC).

Fördelen här är att du kan lära känna lederna och ha riktigt kul på dem i takt med att du höjer farten och svårighetsgraden. Kanske läge att utmana nån när du börjat få upp farten?

De tre XCO-banorna hittar du genom att följa leden VO-Slingan, som kommer att leda dig till ett öppet fält med en startportal.

XCC, Grön 2,1 km – är en kort, snabb och lättcyklad bana som alla gillar.

XCO, Blå 2,6 km – är längre och innehåller fler utmaningar och tekniska partier. På flertalet av utmaningarna finns en lättare alternativ väg förbi.

XCO, Röd 3,3 km – är den längsta av XCO-banorna och samtidigt den mest utmanande. Tekniska stigar uppför, hopp, drop och branta nedfarter möter du här. Vid utmaningarna kan du välja lättare eller svårare passager, så detta är en bana du bör ta det lugnt på och bekanta dig med under ditt första varv.