Orrefors

I och runt den välkända glasbruksorten Orrefors finns massor av sköna stigar och miljöer för dig som uppskattar stigcykling. Här kommer du att hitta tekniska utmaningar, sköna öppna tallskogar, fina sjöar med rastplatser precis vid lederna (se till att köpa med lite godis från butiken i Orrefors) och möjligheter att slipa på tekniken i en fostrande och rolig teknikbana.

Vid Orrevallen finns gott om parkeringsmöjligheter och du hittar lätt härifrån till starterna för de olika lederna. Det är också här du finner teknikbanan och den roliga lätta Orrevallen Trail, en bra startplats för besöket med andra ord.

Lederna i Orrefors underhålls och utvecklas av Orrefors MTB under avtal med Nybro kommun.

Nyfiken på mer om Orrefors och Glasriket inför ditt besök? Kika på Glasriket.se

Tänk på att du som cyklist här delar stigar med vandrare, ryttare och löpare. Möt dem med ett leende och respekt, så kommer de att göra detsamma!

Orrevallen Teknikbana

Teknikbanan har inslag av pumps, dropp, trappa, vippbräda m.m. En perfekt bana att träna upp sin teknik på. En rolig bana för alla oavsett erfarenhet. Banan är alltid öppen och den är dessutom belyst så den kan användas året om. Belysningen går att tända först när det börjar mörkna.

Orrevallen Trail, Grön 700 m

Ligger intill Orrevallen och teknikbanan. Denna led har flera alternativ så den passar för nybörjare till den som är mer erfaren. Här finns drop, stenkistor och utmanande backar. Perfekt att börja dagen i Orrefors vid teknikbanan och sedan testar sina färdigheter på leden.

Barkeström, Röd 4,8 km

Detta är en led där man cyklar runt det historiska området Barkeström. En tuff och krävande led med mycket höjdmeter. Mycket av leden går uppe på en ås med fantastisk utsikt. I Barkeström väntas en rejäl nedförskörning för de som vågar utmana den. Därefter passerar man ett antal mindre broar för att påbörja klättringen upp för åsen på utmanande stigar.

Dammen, Röd 5 km

Här bjuds du på det bästa av stigcykling. Rötter, naturliga stenkistor, backar och broar. En rejält utmanande stig där även den mest erfarna cyklisten kommer att utmanas. Den slingrar sig längs med ån från Hålldammen ner till Orrefors samhälle och tillbaka igen. En riktigt pärla som visar upp det bästa från skogarna kring Orrefors.

Brännan, Blå 7,1 km

Brännan är en lättcyklad led med inslag av grusvägar och stig. Snabba stigar där man kan tävla mot sina kompisar eller ta det lugnt och njuta av den fina naturen. Här kommer du att utmanas av stigar där man inte ges chansen att vila utan det går upp och ner hela tiden. Sista biten cyklas på den gamla järnvägen där det ges ett perfekt tillfälle för fartökning och spurt.

Orranäsasjön, Blå 12,2 km

Orrefors längsta led bjuder på en härlig cykling längs slingrande stigar runt Orranäsasjön. Ett perfekt utflyktsmål för hela familjen. Leden är lättcyklad med inslag av lite mer utmanande cykling, vi klassar den överlag som Blå men det finns några kortare Röda partier som man kan leda cykeln igenom om man finner dem för svåra. Längs den norra delen av sjön finns det flera grillplatser där man kan stanna och fylla på energi. Längst norrut passerar man den fina Hälleberga kyrka för att sedan vända av ner mot Orrefors igen. Efter att man passerat åsen i Barkeström väntar en slingrande stig med en spång och flera broar för att sedan övergå på asfaltscykling någon kilometer innan du är framme vid starten igen.